Zapiekane muszle z mięsem


zapiekane muszle z mięsemSkładniki:

  • 250g makaronu conchiglioni (muszle)
  • 500g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 czerwonej papryki
  • kilka pieczarek
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki zielonego groszku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • sól, pieprz, papryka ostra, oregano
  • 15 dag sera żółtego
  • 300 ml przecieru pomidorowego lub pomidory w puszcze/kartoniku (passata)

Wykonanie:

Muszle gotujemy al dente i hartujemy w zimnej wodzie a następnie rozkładamy na płaskiej powierzchni.

Mięso mielone smażymy na złoty kolor, doprawiamy. Dodajemy drobno pokrojoną 1 cebulę i czosnek i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, groszek, starte na tarce pieczarki i marchewkę. Dusimy około 5 min a następnie dodajemy koncentrat, ketchup i przyprawiamy.

Cebulę i czosnek podsmażamy na maśle, dodajemy przecier i dusimy 5 min.

Na spód naczynia  żaroodpornego nakładamy warstwę sosu pomidorowego. Muszle faszerujemy i układamy na sosie. Całość posypujemy startym serem i zapiekamy 20-30 min w 180C.

Reklamy

One thought on “Zapiekane muszle z mięsem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s