Łosoś w chrupiącej skorupce


Łosoś w chrupiącej skorupcePomysł zaczerpnięty z strony kwestiasmaku.com

Składniki:

  • 300g filetu z łososia
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Panierka:

  • 5 łyżek orzeszków ziemnych prażonych
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 2 łyżki startego na drobnych oczkach sera żółtego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Chrupiące serduszka z polenty:

  • 150g kaszki kukurydzianej
  • 250g bulionu warzywnego
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Do gotującego bulionu dodajemy kaszkę i gotujemy 3-5 min cały czas mieszając. Gotową kaszkę wykładamy na blachę posmarowaną olejem. Masę rozsmarowujemy na grubość około 1,5 cm. Całość schładzamy. Z zimnej polenty wykrawamy dowolne kształty i smażymy na rozgrzanym oleju.

Łososia marynujemy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawiamy na 30 min.

Wszystkie składniki panierki wkładamy do pojemnika blendera (przystawka siekająca) i blenderujemy chwilę. Łososia wraz z marynatą wkładamy do naczynia żaroodpornego i nakładamy na niego posypkę. Całość zapiekamy 15-20 min w 180C

Łosoś w chrupiącej skorupce

Reklamy

2 thoughts on “Łosoś w chrupiącej skorupce

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s