Tort czekoladowy z malinami i amaretto


Tort czekoladowy z malinami i amaretto

Przepis z strony mojewypieki.com

Składniki:

Maliny w zalewie:

  • 350g malin świeżych lub mrożonych ( w oryginale były wiśnie)
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml wódki
  • 100ml likieru Amaretto

Krokant:

  • 150g orzechów ziemnych prażonych ( w przepisie były migdały)
  • 150g cukru
  • 30 ml wody

Biszkopt kakaowy (23-24cm):

  • 5 jajek
  • ¾ szkl. cukru
  • 2/3 szkl mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szkl kakao

Krem czekoladowy:

  • 250g serka mascarpone (w oryginale 500g)
  • 500ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek cukru pudru

Polewa czekoladowa:

  • 70g gorzkiej czekolady
  • 30g masła

Tort czekoladowy z malinami i amaretto

Wykonanie:

Maliny, pralinę i biszkopt można przygotować wcześniej.

Maliny w zalewie:

Maliny wkładamy do słoiczka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1godz  (na 2 godz mrożone). Następnie zalewamy wódką i likierem. Zamykamy słoiczek i wkładamy do lodówki na minimum 24 godz. Maliny przed użyciem odsączamy z zalewy (zalewę zostawiamy do nasączenia blatów ciasta)

Krokant:

Blachę do ciasta smarujemy cienką warstwą oleju.

Cukier i wodę umieszczamy w rondelku z grubym dnem. Mieszamy i zagotowujemy. Od momentu zagotowania nie mieszamy i gotujemy przez chwilę do otrzymania jasnego karmelu (temp 120C tzw: „soft-ball stage”). Wsypujemy orzechy i mieszamy (mogą powstać kryształku cukru na orzechach). Gotujemy cały czas mieszając do rozpuszczania cukru (i powstania miodowego koloru karmelu).

krokant orzechowy

Całość wysypujemy na wcześniej przygotowaną blachę. Studzimy. Po wystygnięciu łamiemy plastry i miksujemy blenderem na okruchy (wystarczy kilka sekund, aby były większe kawałki, powstałe okruchy można przesiać na sitku aby odseparować pył i zbyt drobne kawałki).

Biszkopt – 24cm:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę. Następnie dodajemy żółtka i porcjami cukier. Całość ubijamy do otrzymania puszystej konsystencji. Do ubitej masy przesiewamy mąkę i kakao. Mieszamy delikatnie do połączenia składników i przelewamy do formy. Pieczemy 35-40 min w 170C.

Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i upuszczamy na podłogę. Później odstawiamy do wystygnięcia.

Krem czekoladowy:

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej a następnie zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietanę ubijamy na małych obrotach i dodajemy stopniowo serek mascarpone i cukier puder. Ubijamy chwilę i dodajemy stopniowo czekoladę, ubijamy dalej do połączenia czekolady z masą i powstania puszystej masy.

Polewa czekoladowa:

Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia.

Składanie tortu:

Biszkopt przekrawamy na 3 części. Pierwszy blat nasączamy zalewą powstałą z malin. Na wierzchu rozsmarowujemy krem (około 1/3)  i układamy połowę malin. Przykrywamy drugim blatem i powtarzamy czynność. Przykrywamy ostatnim blatem i rozsmarowujemy krem na wierzchu i bokach ciasta. Wierzch polewamy przygotowaną czekoladą. Boki ciasta obsypujemy krokantem orzechowym. Jeśli zostanie trochę kremu możemy udekorować wierzch za pomocą szprycy pozostałym kremem czekoladowym (lub jak w oryginale przygotować porcję gnache czekoladowego). Tort schładzamy w lodówce.

Tort czekoladowy z malinami i amaretto

Tort czekoladowy z malinami i amaretto

 

Reklamy

2 thoughts on “Tort czekoladowy z malinami i amaretto

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s