Żurek


żurek

Pomysł zaczerpnięty z bloga >>klik<<, zakwas z bloga: >>klik<<

Składniki:

Zakwas:

  • 1 szkl. mąki żytniej typ 700
  • 4 ząbki czosnku
  • około 800 ml ciepłej przegotowanej wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego

Reszta składników:

  • 2 l bulionu z kury
  • 200g wędzonego surowego boczku
  • 2 laski kiełbasy wędzonej
  • 1 biała parzona kiełbasa
  • 4-5 suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 100 g śmietany 18%
  • 3 łyżeczki chrzanu tartego
  • 2 jajka (do podania)
  • majeranek

Wykonanie:

Zakwas:

Do mąki dodajemy wodę, mieszamy do rozpuszczenia. Przelewamy do słoika, dodajemy przyprawy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 4-5 dni w ciepłe miejsce. Po 4-5 dniach przesączamy przez sitko i przelewamy do czystej butelki/słoika. Przechowujemy w lodówce do momentu wykorzystania.

zakwas

Boczek i kiełbasę wędzoną kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni (najlepiej osobno) a następnie dodajemy do gotującego bulionu. Do bulionu dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, grzyby i białą kiełbasę pokrojoną w kostkę/talarki. Gotujemy około 20 min. Następnie dodajemy zakwas (ilość zależy od kwasowości, dodałam około 400-500ml). Gotujemy następnie 20-30 min. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo.

Do żurku dodajemy śmietanę, chrzan, majeranek  i doprawiamy wg uznania. Gotujemy około 5 min. Gotową zupę podajemy z jajkiem pokrojonym na ósemki (najlepiej podawać w chlebku).

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s