Kurczak pieczony na butelce


kurczak pieczony na butelce piwa

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kurczak
  • 3 łyżki oleju
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • sól
  • pieprz czarny
  • 4 plastry cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml piwa jasnego
  • majeranek

Wykonanie:

Kurczaka smarujemy olejem, solą, pieprzem, papryką. Czosnek drobno siekamy i mieszamy z 1 łyżeczką soli. Czosnek, majeranek i plastry cytryny wkładamy do środka kurczaka. Zamarynowane mięso przykrywamy folią i wkładamy na noc do lodówki.

Z butelki piwa odlewamy połowę (odlanym piwem podlewamy kurczaka podczas pieczenia) i na butelkę nakładamy kurczaka. Całość wkładamy na blachę/naczynie żaroodporne na które będzie ściekał tłuszcz. Pieczemy 1,5h (1,5kg/1,5h) w 160C co jakiś czas polewając pozostałym piwem. Upieczonego kurczaka zostawiamy na 10 min aby „odpoczął” (kurczak jest wtedy bardziej soczysty).

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s