Tagliatelle z rokpolem i boczkiem


tagliatelle z rokpolem i boczkiemSkładniki:

  • 2 porcje makaronu tagliatelle (składniki poniżej)
  • 150 g sera rokpol
  • 150g boczku wędzonego
  • 10 pomidorków cherry
  • prażony słonecznik
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • świeżo mielony czarny pieprz

Makaron:

  • 200g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • odrobina wody/oliwy (ewentualnie gdy ciasto jest zbyt suche)

makaron

Wykonanie:

Makaron:

Mąkę zagniatamy z jajkiem i solą. Zagniatamy do otrzymania elastycznego ciasta (wyrabianie trwa dosyć długo). Ciasto odstawiamy na 10 min, aby odpoczęło. Następnie rozwałkowujemy bardzo cienko i kroimy w paski. Świeży makaron gotujemy około 3-5 min lub suszymy i przechowujemy w szczelnym naczyniu.

Sos:

Boczek kroimy w drobne paski i podsmażamy na złoty kolor, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmażamy chwilę a następnie dodajemy śmietanę i pokruszony ser. Podgrzewamy do rozpuszczania sera i doprawiamy pieprzem. W międzyczasie kroimy pomidorki w połówki.

Ugotowany makaron mieszamy z sosem i pomidorkami. Gotowy makaron posypujemy prażonym słonecznikiem.

Reklamy

One thought on “Tagliatelle z rokpolem i boczkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s