Mazurek kajmakowy


mazurek

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 250g masła
  • 50g cukru
  • Cukier waniliowy
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Odrobina proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • Puszka masy kajmakowej (można zrobić domowy kajmak z cukru i śmietanki)
  • suszona żurawina
  • płatki migdałów
  • 50g czekolady gorzkiej (do rozpuszczenia)

mazurek kajmakowy

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na jednolite ciasto. Schładzamy 30 min w lodówce. Z ciasta wycinamy dowolne kształty i wzory. Pieczemy do zarumienienia 15-20min. Ciasto schładzamy.

Gotowe kruche ciast smarujemy masą kajmakową i dekorujemy wg uznania bakaliami i czekoladą.

mazurek kajmakowy

One thought on “Mazurek kajmakowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s