Schab w piwie


schab w piwieSkładniki:

  • 1-2 kg wędzonego schabu/szynki wieprzowego
  • 0,5 l piwa imbirowego
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 10 goździków
  • 3-4 łyżki dżemu morelowego (dodałam żurawinowy)
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru (niekonieczne)

Wykonanie:

Schab wkładamy do dużego garnka. Wlewamy piwo, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki. Dodajemy wodę, tyle aby cały schab był przykryty. Gotujemy 1-1,5 godz na małym ogniu. Po tym czasie schab osuszamy, lekko studzimy (jeśli schab/szynka ma warstwę tłuszczu to nakrawamy w romby). Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy odrobiną wywaru z gotowania i wstawiamy do piekarnika  nagrzanego do 200C. Pieczemy ponad 1 godz. Pod koniec pieczenia smarujemy dżemem i zapiekamy jeszcze przez 15min.

 

schab w piwie

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s