Muszle faszerowane serem i szynką


muszle faszerowane serem i szynką

Składniki:

  • 1 opakowanie muszli conchiglioni
  • 1 mała czerwona papryka
  • 200-250 g szynki wędzonej
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 1 mała szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 250g sera ricotta lub mascarpone (zarówno z jednym i drugim danie jest smaczne jednak podczas pieczenia mascarpone może się całe rozpuścić)
  • 250 ml przecieru pomidorowego (domowy ketchup lub passata z kartonika)
  • posiekana natka pietruszki
  • pieprz/sól

muszle faszerowane serem i szynką

Wykonanie:

  • Makaron gotujemy al dente, wrzucamy do lodowatej wody i odsączamy (najlepiej rozkładać muszle pojedynczo na talerzu, aby nie uszkodzić)
  • Szynkę, cebulę i paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę. Podsmażamy wszystko na 1 łyżce masła przez około 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.
  • Do ostudzonego farszu dodajemy ser( ricottę można wcześniej rozetrzeć mikserem), posiekany czosnek, pietruszkę i kukurydzę. Wszystko mieszamy do połączenia składników.
  • Do naczynia żaroodpornego wlewamy warstwę sosu pomidorowego.
  • Muszle faszerujemy i układamy na sosie pomidorowym. Wszytko posypujemy startym serem żółtym.
  • Zapiekamy 20-30 min w 180C

muszle faszerowane serem i szynką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s