Tarta cytrynowa – Lemon Meringue Pie


Tarta cytrynowa - Lemon Meringue Pie

Składniki:

Kruche ciasto

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 100g masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku po pieczenia
  • 1/2 szkl cukru pudru

Mus cytrynowy

  • 2 cytryny (sok i starta skórka)
  • 4 żółtka
  • 200 g cukru
  • 350 ml wody
  • 30g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej

Beza

  • 4 białka
  • 1 szkl cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

IMG_2850a

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki ciasta zagnieść i schłodzić przez 30 min w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy i pieczemy 15-25 min w 180C. 
  • Do garnka z grubym dnem wlewamy wodę i dodajemy cukier, mąkę, sok i skórkę z cytryn. Całość zagotowujemy cały czas mieszając. Odstawiamy z palnika, dodajemy masło i stopniowo żółtka. Intensywnie mieszamy do powstania jednolitej masy. Masę podgrzewamy do zgęstnienia. Gotowy (gorący) budyń wylewamy na kruche ciasto. Studzimy.
  • Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier puder. Pod koniec ubijania dodajemy skrobię. Ubite białka nakładamy na zimny krem cytrynowy i zapiekamy 20-25 min w 180C. Na wierzchu powinna powstać chrupiąca skorupka, a środek ma postać pianki. Tartę studzimy co najmniej 2 godz.

Tarta cytrynowa - Lemon Meringue Pie

Reklamy

One thought on “Tarta cytrynowa – Lemon Meringue Pie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s