„Czekoladowe cudo”


Czekoladowe cudo

Przepis z gazetki „Prześlij przepis”

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek cukru

Masa:

I:

  • 1 budyń waniliowy
  • 3/4l mleka
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 250g masła

II:

  • 500ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 opakowania fixu do śmietany
  • 100g wiórków kokosowych lub migdałów

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy żółtka i następnie do puszystej masy przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie i przelewamy do formy. Pieczemy około 20-30 min w 180 C.

Masa:

Gotujemy budyń w 3/4 l mleka. Gotowy budyń studzimy. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej mleczną czekoladę. Ucieramy masło, dodając stopniowo budyń i rozpuszczoną chłodną czekoladę. Całość miksujemy na jednolity krem. Do kremu dodajemy posiekaną gorzką czekoladę. 

Biszkopt przekrawamy na dwie części i przekładamy kremem czekoladowym. Śmietanę ubijamy z fixami i wykładamy na wierzch ciasta. Na suchej patelni prażymy wiórki na złoty kolor. Posypujemy wierzch śmietany wiórkami kokosowymi.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s