Hiszpania – kuchnia katalońska


Kuchnia typowa dla jednego z  hiszpańskich regionów, łącząca kuchnię śródziemnomorską z elementami regionalnymi.

Barcelona- widok na La Ramblę

W Hiszpanii warto spróbować mały przekąsek „tapas”. Teoretycznie są one podawane jako darmowy dodatek do wina/ piwa, w praktyce w miejscach turystycznych stanowią osobną pozycję w menu. Wybór tapas jest ogromny, zaczynając od grzanek z rożnymi dodatkami: anchois, oliwki, ostre papryczki, owoce morza, sery, kiełbaski aż po ciepłe przekąski: gulasze mięsne, smażone ziemniaki z sosem (potatas brava). Cena 1 sztuki to około 1,5-2,5 Euro.

Tapas w jednej z nadmorskich restauracji:

Jedną z najbardziej znanych ulic Barcelony jest  La Rambla i leżący w pobliżu największy targ La Boqueria. Na straganach można spotkać mięsa, wędliny, owoce morza, ryby, przyprawy, owoce, słodycze (turrón, pyszne czekoladki, nugat). Specjalnie przygotowane sałatki z egzotycznymi owocami oraz świeże zmrożone soki owocowe kuszą turystów w upalne dni. Warto odwiedzić ze względu na klimat który tworzy: mieszanka zapachów, gwar targowy, gamma barw oraz secesyjna architektura i stalowa konstrukcja targowiska.

Barcelona- La Rambla

Barcelona- Marcat de la Boqueria

 

Kilka ujęć z Marcat de la Boqueria:

Regionalne dania: crema catalana, paella z owocami morza, sałatka z regionalną wędliną, ananas z szynką hiszpańską, grzanki „posmarowane pomidorem” z anchois (Pa amb tomàquet).

 

Kilka ujęć z Katalonii:

??????????????

Girona- kawiarnie, restauracje

????????????????????????????????

Soczysta sałata owocowa z La Boqueria (widok na Catedral de Barcelona)

???????????????????????????

Barcelona- pomnik Kolumba przy La Rambla

??????

jeżowiec, wybrzeże Costa Brava

???????????? ??????

Oprócz wymienionych dań warto spróbować: gazpacho, katalońskich kiełbasek: botifarra, fuet (charakterystyczna kiełbaska pokryta białą pleśnią), chorizo, churros (pączków z gorącą czekoladą), flan, mięsnych gulaszy w stylu suquet de peix, arrós negre. Na szczęście hotelowa restauracja serwowała zarówno kuchnię europejską jak i regionalną, więc można było spróbować wielu innych smaków w tym ryb o dziwnych nazwach (Rap fish, sonso)🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s