Cukinie faszerowane mięsem


faszerowane cukinia

Składniki: ( 2 porcje) 

  • 2 cukinie średniej wielkości
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego/ passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • 1 papryka czerwona
  • 10 dag sera żółtego (startego na grubych oczkach)

Wykonanie:

Cukinie przekrawamy na pół i za pomocą łyżeczki wydrążamy środek (zostawiamy na dnie i przy bokach trochę miąższu.

Mięso rozdrabniamy i  smażymy na złoty kolor, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i słodko papryką. Podsmażamy chwilę. Paprykę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa. Podlewamy odrobinę wody i dusimy około 5 min. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy chilli, cynamonem i ewentualnie odrobiną cukru. Całość pozostawiamy na ogniu do zagęszczenia sosu.

W zagłębienia cukinii wkładamy farsz wraz z sosem. Pieczemy około 30 min w 180C. Pod koniec pieczenia posypujemy startym serem i zapiekamy.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s