Skubaniec


Nazwa ciasta pochodzi od metody robienia tzn. od skubania ciasta na blachę🙂 Ciasto najlepiej smakuje z kwaśnymi owocami.

skubaniec

Składniki:

  • 500g mąki krupczatki
  • 5 żółtek (białka zostawiamy do ubicia na pianę z 1 szkl cukru)
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki smalcu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250g  margaryny Kasi itp
  • 2 łyżki kakao
  • 500g agrestu/porzeczkoagrestu (świeżego lub z słoika) albo inne kwaśne owoce: wiśnie, porzeczki.

Wykonanie:

Mąkę, żółtka, smalec, margarynę, proszek do pieczenia, cukier siekamy i zagniatamy. Gotowe jednolite ciasto dzielimy na 3 równe części.

Jedną część skubiemy na blachę (ciasto nie musi przykrywać całej blachy, pozostawiamy puste miejsca, skubiemy kawałki i delikatnie rozpłaszczamy). Do drugiej części dodajemy 2 łyżki kakao, zagniatamy i skubiemy na blachę (w puste miejsca pomiędzy jasnym ciastem a blachą, ciasto podczas pieczenia urośnie i wypełni puste przestrzenie:) Na ciasto wykładamy owoce.

Białka ubijamy z 1 szkl cukru na puszystą pianę (nie musi być mocno sztywna). Gotową pianę wykładamy na owoce i przykrywamy poskubaną 3 częścią ciasta (również nie przykrywamy dokładnie całego ciasta, tam gdzie nie będzie ciasta powstanie chrupiąca beza). Pieczemy 40 min w 180C. Wystudzone ciasto można polukrować.

skubaniec

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s