Muffinki z porzeczką i kruszonką


Muffinki z dodatkiem płatków owsianych i owoców. Miękkie i wilgotne w środku. Przepis zmodyfikowany z strony Mojewypieki.com

Muffinki z porzeczką i kruszonką

Składniki: (ok 14 szt.)

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. płatków owsianych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 45 ml oleju
  • 120g porzeczek (czerwonych)
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Kruszonka:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki płatków owsianych

Muffinki z porzeczką i kruszonką

Wykonanie:

Wszystkie składniki kruszonki mieszamy i wyrabiamy kruszonkę.

W misce mieszamy wszystkie składniki suche: mąkę, płatki owsiane, proszek, sodę, cukier. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajko i dodajemy olej, aromat i jogurt. Mieszamy do połączenia składników.

Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy do połączenia. Dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do papilotek (2/3 wysokości) i posypujemy kruszonką. Pieczemy 15-20 min.

Muffinki z porzeczką i kruszonką

Muffinki z porzeczką i kruszonką

2 thoughts on “Muffinki z porzeczką i kruszonką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s