Kruche babeczki z musem malinowym i śmietaną


kruche babeczki z sosem malinowym i śmietaną

Składniki:

Babeczki: (można użyć gotowych kupnych)

  • 250 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnego mleka

Reszta składników:

  • 500g malin (kilka do dekoracji)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 250 ml śmietany kremówki 30% + 1 łyżka cukru
  • kilka listków mięty do dekoracji

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć na 10 min do lodówki a następnie wykroić okręgi i wyłożyć ciastem foremki. (Ciasto można obciążyć fasolą itp). Piec 10-15 min.

Maliny wraz z cukrem podgrzewamy w garnku z grubym dnem. Dusimy do momentu zagęszczenia musu, około 10 min. Studzimy.

Ubijamy śmietanę z 1-2 łyżkami cukru. Do zimnych foremek nakładamy mus malinowy, na to nakładamy bitą śmietanę i dekorujemy malinami i miętą.

kruche babeczki z sosem malinowym i śmietaną

Reklamy

3 thoughts on “Kruche babeczki z musem malinowym i śmietaną

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s