Ciasto jogurtowe z morelami


Puszyste, wilgotne ciasto na bazie jogurtu greckiego.

Ciasto jogurtowe z morelamiPrzepis ze strony mojewypieki.com

Składniki:

  • 160 ml oleju roślinnego
  • 1 szkl. cukru
  • 1 duże jajko
  • 600g jogurtu greckiego
  • 1 cytryna (otarta skórka i sok)
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 500g moreli (lub innych owoców)

Ciasto jogurtowe z morelami

Wykonanie:

Mąkę i sodę przesiewamy do naczynia.

W dużej misce mieszamy olej, cukier, jajko, sok, skórkę. Następnie dodajemy jogurt i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, sodę i mieszamy do połączenia składników (Ciasto jest bardzo gęste). Wykładamy ciasto na blachę (22×33) wyłożoną papierem do pieczenia i układamy owoce.

Pieczemy 50-60 min w 160C. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto jogurtowe z morelami

Reklamy

One thought on “Ciasto jogurtowe z morelami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s