Chłodnik


Idealna zupa na letnie upały. 

chłodnik

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 2 zielone ogórki
  • pęczek rzodkiewki
  • koperek, szczypiorek
  • 400ml kefiru/maślanki
  • 200 ml śmietanki
  • sól, pieprz, cytryna, cukier
  • 2 jajka ugotowane na twardo (do dekoracji)

Wykonanie:

Botwinkę myjemy, osuszamy i drobno kroimy (większe buraczki ścieramy na tarce o grubym oczkach). Gotujemy w 1 szklance wody około 10 min. Całość studzimy.

Do wystudzonego wywaru dodajemy starty ogórek, rzodkiewkę. Wlewamy kefir, śmietanę i zioła. Całość doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Gotowe danie schładzamy około 1 godz. Przed podaniem dodajemy jajko i zieleninę.

chłodnik

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s