Biały sos (potrawka)


Tradycyjny biały sos do ryżu – potrawki z marchewką i gotowanym kurczakiem. Sos dzięki dodatkowi pietruszki ładniej wygląda i lepiej smakuje.  

Biały sos

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 3/4 szkl. rosołu
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietanki 12% lub mleka
  • szczypta soli, cukru
  • sok z cytryny (około 1 łyżki)
  • trochę drobno pokrojonej pietruszki
  • kilka kropel maggi (opcjonalnie)

Wykonanie:

Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy chwilę cały czas mieszając. Odstawiamy z ognia, dolewamy powoli rosół (niewielką ilość) i cały czas energicznie mieszamy, aby rozpuścić mąkę w płynie. Gdy mąka rozpuści się w płynie dolewamy resztę rosołu, doprawiamy, dodajemy śmietanę oraz żółtko (energicznie mieszamy, aby nie ścięło się). Całość podgrzewamy i mieszamy. Gdy sos zacznie gęstnięć dodajemy pietruszkę i ściągamy z ognia (Zbyt gęsty sos można rozrzedzić rosołem). Sos podajemy do ryżu i podajemy z marchewką i kurczakiem.

4 thoughts on “Biały sos (potrawka)

  1. Ja robię trochę inaczej (nie chcę ryzykować, że po wsypaniu mąki do masła zrobią mi się grudki…). Do rondelka wkładam trochę masła, a w garnuszku rozklepuję śmietanę (30%) z mąką. Gdy masło w rondelku się rozpuści, wlewam do niego śmietanę z mąką i mieszam, do zagotowania. Wyłączam gaz i dodaję rozciapane widelcem żółtko (albo dwa żółtka) energicznie mieszając trzepaczką rózgową. Zagotowuję. Gdy potrawka za gęsta – dolewam rosołu. Doprawiam solą, pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny i cukrem. Ilość przypraw trzeba dodać wg własnego smaku. Wychodzi mi zawsze aksamitna i pyszna potraweczka.🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s