Krewetki z pietruszką w sosie winnym.


Aromatyczne krewetki w sosie z białego winna. Najlepiej podawać z chrupiącą bagietką.

Krewetki

Składniki:

  • 250g krewetek tygrysich
  • 250 ml białego wina (wytrawne) + trochę wina do marynaty
  • 3 ząbki czosnku ( pokrojony w plasterki)
  • mała papryczka chili
  • garść natki pietruszki
  • Sok z 1 cytryny (połowa soku do marynaty)
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Krewetki obieramy, płuczemy. Przygotowujemy marynatę: sok z cytryny, trochę białego wina, posiekany ząbek czosnku. Do marynaty wkładamy krewetki i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 min.

Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy czosnek następnie dodajemy posiekane chilli i  krewetki. Podsmażamy chwilę. Całość podlewamy białym winem, dodajemy pietruszkę i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy całość około 5 min. Podajemy z pieczywem (idealnie będzie wchłaniać sos).

Krewetki

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s