Pierogi z borówkami


Pierogi z borówkami

Składniki:

Ciasto: 25 szt

  • około 500g mąki pszennej
  • sól
  • 1 szkl gorącej wody (max temp wody,  jaką będzie można wyrobić ręcznie ciasto)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • 250g borówek
  • 100g jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Pierogi z borówkami

Wykonanie:

Do mąki, jajka i oleju dodajemy stopniowo wodę wyrabiając ciasto. Ciasto powinno mieć elastyczną konsystencję. W razie nieodpowiedniej konsystencji dosypujemy mąkę lub dolewamy wodę. Rozwałkowujmy na grubość 5 mm. Wykrawamy krążki, nakładamy kilka borówek i formujemy pierogi. Gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Pierogi polewamy jogurtem wymieszanym z 1 łyżeczką cukru pudru.

Pierogi z borówkamiPierogi z borówkami

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s