Duffinki


Duffinki (po niem. Herzogin-Kartoffeln) czyli pieczone puree ziemniaczane. Idealny, chrupiacy dodatek do obiadu.

Duffinki
Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 10-30g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietanki 12%
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatałowa
  • 0,5 łyżeczki musztardy

Duffinki
Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy do miękkości, następnie rozduszamy, doprawiamy i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Gotową gładką masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę małe „gwiazdki”. Każdą gwiazdkę można posmarować roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy 20-30 min w 180C

Duffinki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s