Składniki:
- 2 duże papryki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pietruszka
- garść natki pietruszki
- pieprz, sól, chilli
- 100g kuskusu
- 100g ser żółtego (starty)
- bulion warzywny
Wykonanie:
Papryki przekrawamy na pół i oczyszczamy z pestek. Kuskus zalewamy gorącym bulionem (tak aby przykrywał kuskus) i przykrywamy szczelnie. Odstawiamy.
Cebulę, marchewkę, pietruszkę, czosnek kroimy w drobną kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę, czosnek a następnie dodajemy marchewkę i pietruszkę. Całość podsmażamy 2-3 min a następnie podlewamy odrobiną wody i doprawiamy do smaku.
Kuskus rozdrabniamy widelcem i dodajemy do warzyw. Dodajemy także posiekaną pietruszkę i 50g startego sera żółtego.
Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i nakładamy do środka farsz. Całość posypujemy resztą sera. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 20-30 min, temp 180C.