Pieczona papryka z kuskusem


Pieczona papryka z kuskusem

Składniki:

  • 2 duże papryki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka
  • garść natki pietruszki
  • pieprz, sól, chilli
  • 100g kuskusu
  • 100g ser żółtego (starty)
  • bulion warzywny

Wykonanie:

Papryki przekrawamy na pół i oczyszczamy z pestek. Kuskus zalewamy gorącym bulionem (tak aby przykrywał kuskus) i przykrywamy szczelnie. Odstawiamy.

Cebulę, marchewkę, pietruszkę, czosnek kroimy w drobną kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę, czosnek a następnie dodajemy marchewkę i pietruszkę. Całość podsmażamy 2-3 min a następnie podlewamy odrobiną wody i doprawiamy do smaku.

Kuskus rozdrabniamy widelcem i dodajemy do warzyw. Dodajemy także posiekaną pietruszkę i 50g startego sera żółtego.

Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i nakładamy do środka farsz. Całość posypujemy resztą sera. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 20-30 min, temp 180C.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s