Crostata z śliwkami


Przepis (zmodyfikowany) zaczerpnięty z wrześniowego numeru „moje Gotowanie”

Crostata z śliwkami

Składniki:

Ciasto:

  • 150g mąki pszennej
  • 50g kaszy mannej
  • 100g masła
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo:

  • 300g śliwek węgierek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki migdałów

Crostata z śliwkami

Wykonanie:

Ciasto: Wszystkie składniki zagniatamy, dodajemy 4 łyżki zimnej wody i wyrabiamy do otrzymania zwartego ciasta. Schładzamy ciasto w lodówce przez 20min. Następnie rozwałkowujemy ciasto, zagniatamy do środka i wstawiamy na kolejne 20 min do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na okrągły placek. 

Śliwki przecinamy na pół, usuwamy pestki i mieszamy z 1 łyżką cukru.

Na ciasto wykładamy śliwki, posypujemy płatkami migdałów. Pozostawiamy około 4 cm wolnego miejsca od brzegu. Zaginamy boki do środka ciasta i posypujemy całość pozostałym cukrem.

Pieczemy 15 min w 220C a następnie kolejne 25 min w 200C. (Podczas pieczenia z śliwek wypływa dużo soku, ale po wystygnięciu syrop zastyga.)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s