Zapiekane cukinie z kuskusem


Zapiekane cukinie z kuskusem
Składniki:

  • 100g kuskusu
  • bulion warzywny
  • 300g mięsa mielonego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cukinie
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 250ml przecieru pomidorowego (ewentualnie koncentratu)
  • sól, pieprz, papryka ostra, cynamon
  • 150 g startego sera żółtego

Wykonanie:

Kuskus zalewamy bulionem i odstawiamy na 5min.

Na rozgrzanej patelni smażymy mięso mielone, następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Wszytko podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i kukurydzę. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i szczyptą cynamonu. Podlewamy odrobiną wody i dodajemy przecier. Dusimy 3-4 minuty.

Kaszkę rozdrabniamy widelcem i dodajemy do mięsa. Dodajemy połowę sera żółtego i mieszamy wszystko.

Cukinię przekrawamy wzdłuż na 2 części. Łyżką wybieramy miąższ z pestkami i tworzymy „łódeczki”. Do każdej łódeczki wkładamy farsz i posypujemy serem. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 20-30 min.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s