Chowder kukurydziany


Chowder kukurydziany z wędzonym boczkiem i kuminem. Przepis Agaty Wojda z wrześniowego numeru moje gotowanie

chowder kukurydziany

Składniki:

  • 2 kolby świeżej kukurydzy
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 200g boczku wędzonego
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • odrobina kurkumy
  • 300g ziemniaków
  • 1l buliony warzywnego
  • sól, pieprz
  • mąka kukurydziana
  • 200ml śmietany kremówki
  • koperek
  • 0,5 cytryny (sok)

Wykonanie:

Na patelni smażymy drobno pokrojony boczek, następnie dodajemy masło, cebulę, paprykę, kumin i kurkumę. Całość podsmażamy i przekładamy do garnka. Dodajemy kukurydzę z puszki oraz świeżą kukurydzę (odciętą nożem z kolby), ziemniaki pokrojone w kostkę. Zalewamy bulionem i gotujemy aż ziemniaki zmiękną.

Doprawiamy zupę solą, pieprze i zagęszczamy mąką kukurydzianą. Na końcu dodajemy śmietanę i posiekany koperek. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny.

Advertisements

One thought on “Chowder kukurydziany

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s