Kruche ciastka z kokosem i karmelem


„HOMEMADE SAMOAS GIRL SCOUT COOKIES” czyli kruche ciastka z kokosem i karmelem

HOMEMADE SAMOAS GIRL SCOUT COOKIES

Przepis zmodyfikowany zaczerpnięty z strony http://justataste.com 

Składniki:

Ciastka:

  • 2 szkl. masła (w temp pokojowej)
  • 0,5 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki (+0,5 szkl. do podsypania bo ciasto jest bardzo miękkie)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Dodatkowo na karmel z kokosem:

  • 3 szkl. wiórków kok
  • osowych
  • 420g krówek
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100g gorzkiej czekolady

HOMEMADE SAMOAS GIRL SCOUT COOKIES

Wykonanie:

Ciastka:

Piekarnik rozgrzewamy do 175C.

Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem.Do osobnej miski przesiewamy i  mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do kremu dodajemy zawartość miski i mieszamy do połączenia. Dodajemy następnie mleko i ekstrakt waniliowy. Mieszamy do powstania dużych kawałków. Ciasto wyrabiamy i dzielimy na 2 części i formujemy płaskie dyski. Przekładamy na folię i wkładamy do lodówki na 30 min.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy duże krążki a w środku każdego krążka mniejszy krążek. Ciastka pieczemy 10-12 min a następnie studzimy.

Polewa:

Wiórki kokosowe smażymy na suchej patelni do momentu zarumienienia.

Krówki, mleko, sól dodajemy do garnka i podgrzewamy w kąpieli wodnej. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia cukierków. 3/4 karmelu dodajemy do wiórek kokosowych a pozostałym sosem smarujemy na wierzchu ciastka. Na karmel nakładamy wiórki kokosowe. Pozostawiamy do zastygnięcia.

Ciastka polewamy na wierzchu rozpuszczoną czekoladą (spód ciastek można zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie i pozostawić do zastygnięcia.)

Uwagi: Karmel należy co jakiś czas podgrzewać bo szybko zastyga. Nakładanie masy kokosowej może być kłopotliwe ze względu na karmel w masie.

HOMEMADE SAMOAS GIRL SCOUT COOKIES

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s