Pierś z kaczki z sosem balsamicznym i karmelizowanym jabłkiem


Pierś z kaczki z sosem balsamicznym i karmelizowanym jabłkiem

Źródło przepisu: Książka „MasterChef sez. 1 – Najlepsze przepisy Basi Ritz”

Składniki: (2 porcje)

  • 2 piersi z kaczki
  • kilka gałązek majeranku
  • oliwa
  • 2 jabłka
  • sok z 1 pomarańczy
  • cukier, sól, pieprz

Sos:

  • 3 szalotki
  • 2 gałązki tymianku
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • 75 ml octu balsamicznego
  • 150 ml czerwonego winna
  • 1 łyżka miodu
  • cukier

Wykonanie:

Pierś osuszamy i nacinamy skórę w kratkę. Nacieramy oliwą, majerankiem i odstawiamy na 30min.

Smażymy pierś na odrobinie oliwy od strony skóry przez 8 min a następnie z drugiej strony przez 3 min.  Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego wyłożonego majerankiem i pieczemy w piekarniku 10 min w 165C.

Na tłuszczu od smażenia kaczki (2 łyżki) podsmażamy szalotki pokrojone w drobną kostkę a następnie dodajemy skórkę z pomarańczy i tymianek. Dodajemy cukier i karmelizujemy zawartość patelni. Wlewamy ocet a następnie miód i 75 ml czerwonego winna. Podgrzewamy do momentu zredukowania sosu. Następnie dodajemy resztę wina i redukujemy. Doprawiamy solą i pieprze.

Jabłka dzielimy na 4 części, posypujemy cukrem i karmelizujemy owoce na patelni. Dodajemy sok z pomarańczy, tymianek i odrobinę soli i smażymy do momentu gdy owoce będą miękkie.

Pierś kaczki podajemy z sosem winnym, karmelizowanym jabłkiem i pieczonymi ziemniakami.

Pierś z kaczki z sosem balsamicznym i karmelizowanym jabłkiem

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s