Ciasto czekoladowe z dynią i migdałami


Dyniowe ciasto z czekoladą i migdałami

czekoladowe ciasto z dynią i migdałami

Składniki:

  • 3 jajka
  • 130g cukru
  • szczypta soli
  • 100g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)
  • 200g dyni startej na dużych oczkach
  • 200 g zmielonych bardzo drobno migdałów (dodałam 100g migdałów i 100g orzechów włoskich)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat pomarańczowy lub rumowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki skrobi lub mąki kukurydzianej

czekoladowe ciasto z dynią i migdałami

Wykonanie:

Żółtka ubijamy z cukrem na gładką, jasną masę. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy. Dodajemy kolejno sól, dynię, migdały, proszek do pieczenia, aromat, cynamon, skrobię. Mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na pianę. Do ciasta dodajemy stopniowo ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Ciasto (bardzo gęste) wykładamy na tortownicę o śr. 23cm i pieczemy 45 min w 180C.

czekoladowe ciasto z dynią i migdałami

Reklamy

2 thoughts on “Ciasto czekoladowe z dynią i migdałami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s