Churros


Chrupiący hiszpański przysmak. Najlepsze na ciepło z sosem czekoladowym.

churros

Źródło przepisu: mojewypieki.com

Składniki:

  • 240ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki
  • 2 jajka

Wykonanie:

Wodę zagotowujemy z cukrem, solą i masłem. Następnie dodajemy mąkę, cynamon i ucieramy ciasto drewnianą szpatułką. Ucieramy ciasto do momentu gdy ciasto odchodzi od garnka. Studzimy.

Do ciasta dodajemy stopniowo jajka i miksujemy do otrzymania jednolitej gęstej masy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do rozgrzanego oleju (170C). Smażymy do zarumienienia z dwóch stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z rozpuszczoną czekoladą.

churros

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s