Pulpeciki w sosie koperkowym


Pulpeciki, z dodatkiem wędzonego boczku, musztardy francuskiej, zatopione w sosie koperkowym

pulpeciki w sosie koperkowym

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe lub wieprzowo-wołowe
  • 50g wędzonego boczku
  • musztarda francuska
  • pieprz, sól
  • 1 jajko
  • koperek
  • bułka tarta lub czerstwa bułka namoczona w mleku
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu (warzywny lub wołowy)
  • mąka, mleko lub woda do zagęszczenia sosu

Wykonanie:

Boczek wędzony bardzo drobno kroimy, cebulę i czosnek również kroimy w drobną kostkę. Do mięsa dodajemy boczek, cebulę, czosnek, 1-2 łyżki musztardy francuskiej, bułkę i jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy całość i formujemy pulpety. Mięso smażymy do zarumienienia na rozgrzanej patelni (na maśle/margarynie). Zarumienione mięso podlewamy gorącym bulionem, dodajemy koperek i dusimy całość 10-15 min. Doprawiamy do smaku i zagęszczamy sos mąką.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s