Wstążki w sosie dyniowo-śmietankowym z dojrzewającą szynką


Dziś Światowy Dzień Makaronu czyli przepis na makaron w delikatnym kremowym sosie z dodatkiem słonej szynki.

Wstążki w sosie dyniowo-śmietankowym z dojrzewającą szynką

Składniki:

  • 2 porcje makaronu wstążki
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szkl. puree z dyni
  • 0,5 szkl. śmietanki 30%
  • 100g dyni
  • 50 g szynki dojrzewającej
  • prażone pestki słonecznika

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente. Dynię kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku około 10-15 min.

Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanej łyżce oleju. Dodajemy puree z dyni i podsmażamy chwilę. Następnie wlewamy kremówkę i dusimy sos do momentu zagęszczenia. Doprawiamy solą i pieprzem.

Do sosu dodajemy makaron, porozrywaną szynkę, pieczoną dynię i mieszamy wszystko. Całość posypujemy prażonym słonecznikiem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s