Jabłecznik


Jabłecznik

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 5 jajek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cynamon
  • 1,5kg jabłek

Wykonanie:

Do mąki dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę, cukier, proszek do pieczenia i 5 żółtek (białka zostawiamy). Wszystko razem zagniatamy i schładzamy w lodówce około 10 min.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Podsmażamy 5 min, odlewamy nadmiar powstałego soku i dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu. Studzimy.

Ciasto dzielimy na 2 części.  Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy rozwałkowanymi plastrami ciasta. Na ciasto wykładamy jabłka i nakładamy 2 część ciasta. Białko roztrzepujemy do momentu powstania delikatnej piany. Ciasto smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy około 45-60 min w 180C.

Jabłecznik

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s