Rogaliki z powidłami


Drożdżowe (zatapiane) rogaliki z powidłami.

Rogaliki z powidłami

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szkl. mleka
  • 10 dag. drożdży
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 500g margaryny lub masła
  • 1 słoik powideł

Wykonanie: 

Margarynę rozpuszczamy, jajka ubijamy z cukrem a  drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Do przesianej mąki dodajemy margarynę, jajka, rozczyn i wszystko razem mieszamy do połączenia, wyrabiamy około 3 min. Wyrobione ciasto owijamy w płócienny ręcznik, zawiązujemy i wkładamy do zimnej wody (ciasto musi być całe zanurzone). Ciasto jest gotowe gdy wypłynie na wierzch. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy trójkąty, nakładamy powidła i zwijamy rogaliki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20 min. Gotowe rogaliki po ostygnięciu lukrujemy.

Rogaliki z powidłami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s