Ciasto Pina colada


Kokosowo-ananasowe ciasto bez pieczenia.

pina coladaSkładniki: (forma o średnicy 24 cm)

  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 250 ml śmietanki kremówki (30% SM Gostyń)
  • 330g jogurtu greckiego (można zastąpić 250 ml śmietanki 30%)
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • pół świeżego kokosa
  • 3 łyżeczki żelatyny ( na 50 ml wody)
  • 2 galaretki Pina colada
  • 4 krążki ananasa (z puszki, pokrojony w mniejsze kawałki)

pina colada

Wykonanie:

Spód i boki formy wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy biszkopty.

Kokos kroimy w mniejsze kawałki i blenderujemy przez chwilę do powstania wiórków. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody. Mieszamy dokładnie i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym. Następnie dodajemy stopniowo jogurt grecki i wiórki kokosowe. Do masy dodajemy chłodną, gęstniejącą żelatynę. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na biszkopty.

Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowanie (można dodać mniej wody niż zalecane).

Na masie kokosowej układamy kawałki ananasa i zalewamy zimną, tężejącą galaretką. Odkładamy w chłodne miejsce na min 3 godz.

pina colada

Reklamy

One thought on “Ciasto Pina colada

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s