Piernik z melasą


Szybki, wilgotny, pachnący piernik z dodatkiem melasy.

piernik

Składniki:

  • 145 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki przypraw korzennej do piernika
  • 1 jajko (roztrzepane)
  • 125 ml mleka
  • 60 g masła
  • 120 g melasy (buraczana lub trzcinowa)

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej wszystkie suche składniki (oprócz cukru). Mleko mieszamy z roztrzepanym jajkiem i cukrem. Masło i melasę podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia masła. Do suchych składników dodajemy mleko z jajkiem i ciepłą melasę.  Całość mieszamy za pomocą miksera do połączenia składników.

Foremkę (mała keksówka) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy 50-60 min w 180C.

piernik

Reklamy

3 thoughts on “Piernik z melasą

  1. Piernik na melasie robiłam po raz pierwszy rok temu. Na początku nie mogłam się przyzwyczaić do jego smaku, ale z każdym kawałkiem smakował mi coraz bardziej 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s