Makowiec z jabłkiem


Wilgotny makowiec z dodatkiem jabłka.

Makowiec z jabłkiem
Przepis zaczerpnięty z strony: domowe-wypieki.pl

Składniki:

  • 500g maku
  • 800g jabłek
  • 12 łyżek kaszy manny
  • 12 jajek
  • 500g cukru (najlepiej cukier puder)
  • 250g margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy
  • mleko do sparzenia maku

Wykonanie:

Mak zalewamy gorącym mlekiem, przykrywamy i odstawiamy do zaparzenia na około 30 min. Następnie 2-krotnie mielimy.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo kaszę manną, jabłka, mak, olejek waniliowy i proszek do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo do wcześniej przygotowanej masy.

Ciasto przekładamy do foremki (około 24x35cm) i pieczemy 50-60 min w 180C.

Makowiec z jabłkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s