Lebkuchen- niemieckie pierniczki


Niemiecki pierniczki – Lebkuchen

Lebkuchen
Przepis zaczerpnięty z strony : mojewypieki.com
Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 85 g migdałów (drobno zmielonych)
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 ml miodu
  • 85 g masła
  • skórka starta z 1 cytryny i 1 pomarańczy

Wykonanie:

W misce mieszamy wszystkie suche składniki. W małym garnuszku rozpuszczamy masło z miodem ( tylko do momentu rozpuszczenia masła). Do suchych składników dodajemy masło z miodem i skórkę z owoców. Wyrabiamy mikserem ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce do zgęstnienia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i rozgniatamy na blasze łyżką. Pieczemy 15 min w 180C.

Lebkuchen

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s