Ryba w zalewie pomidorowej


Słodko-kwaśna przystawka idealna na różne imprezy oraz święta.

ryba w zalewie pomidorowej

Składniki: (pojemnik 3 kg)

  • 1 kg filetów rybnych (z skórką)
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 1 słoik papryki konserwowej
  • 3 duże cebule

Zalewa:

  • 4 szkl wody (przegotowanej, zimnej)
  • 14 łyżeczek octu
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek ketchupu
  • 1 łyżka soli
  • 4 listki laurowe
  • 10 ziaren pieprzu
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 mały przecier pomidorowy
  • 100g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju

ryba w zalewie pomidorowej

Wykonanie:

Rybę kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w mącę, jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na oleju. Studzimy.

Warzywa kroimy w drobną kostkę.

Wszystkie składniki zalewy mieszamy i zagotowujemy. W wiaderku układamy warstwami rybę i warzywa. Zalewamy gorącą zalewą. Przechowujemy w zimnym miejscu przez minimum 48 godz.

Ryby muszą być przykryte zalewą. Jeśli zabraknie zalewy to przygotować dodatkowo z polowy porcji.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s