Pierniki


200 przepis… Tradycyjne pierniki z lukrem

pierniki

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 40 dag margaryny
  • 60g przyprawy do piernika
  • 10 dag kakao
  • 500g cukru
  • 500g miodu
  • 6 jajek
  • 1,5  łyżki amoniaku (rozpuszczamy w małej ilości letniego mleka)
  • 60 przyprawy do piernika

Lukier:

  • 1 szkl cukru pudru
  • 1 białko

pierniki

Wykonanie:

Margarynę rozpuszczamy i zalewamy nią kakao. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Do przesianej mąki dodajemy, margarynę z kakaem, ubite jajka, miód, przyprawy i mleko z amoniakiem. Całość wyrabiamy i odstawiamy na 30 min w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i wykrawamy dowolne wzory. Pieczemy na papierze do pieczenia około 7 min.

Wystudzone pierniki dekorujemy wg uznania.

Cukier puder ucieramy z białkiem do otrzymania gładkiej, gęstej konsystencji. Lukier przekładamy do rulonika z papieru do pieczenia (odcinamy końcówkę) lub strzykawki. Dekorujemy wg uznania.

pierniki

pierniki

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s