Wieniec drożdżowy z makiem


Ciasto drożdżowe z masą makową czyli inna wersja tradycyjnej rolady z makiem.
wieniec drożdżowy z makiem

Przepis zaczerpnięty z bloga Smakołyki Asi

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szkl mleka
  • 75g masła
  • 1/4 szkl cukru
  • 7g drożdży instant
  • 50 dag mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Masa makowa: 

  • 45 dag maku (sparzonego, 2-krotnie zmielonego)
  • 10 dag rodzynek
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • aromat pomarańczowy
  • 2 łyżki płynnego miodu

wieniec drożdżowy z makiem

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy drożdże, sól, cukier. W małym garnku podgrzewamy mleko wraz z masłem (do momentu rozpuszczenia masła). Do mąki dodajemy letnie mleko z masłem i wbijamy jajko. Całość wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto.Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz do wyrośnięcia.

Przygotowany mak mieszamy z rodzynkami, skórką pomarańczową, aromatem pomarańczowym i miodem.

wieniec drożdżowy z makiem

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x50cm. Na całej powierzchni rozsmarowujemy masę makową i zwijamy w rulon. Przekrawamy ciasto wzdłuż  (zostawiając nie rozcięty koniec) i  splatamy w warkocz. Formujemy w okrąg i przekładamy na papier do pieczenia. Pieczemy 30 min w 180C. Wystudzony wieniec lukrujemy.

One thought on “Wieniec drożdżowy z makiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s