Carpaccio z buraka


Łatwa przystawka z wykorzystaniem buraków.

carpaccio z buraka

Składniki:

  • 3-4 buraki średniej wielkości
  • 125g sera mozzarella
  • czerwony pieprz (świeżo zmielony)
  • 50 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • pietruszka (do posypania na wierzchu)

carpaccio z buraka

Wykonanie:

Każdy burak zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 1 godz w 180C. Następnie obieramy i zostawiamy do wystygnięcia. Zimne buraki ścieramy na cieniutkie plasterki (najlepiej na tarce mandolinie).

Wino, ocet i miód podgrzewamy tak długo dopóki sos zredukuje się.

Plasterki buraków układamy na talerzu, polewamy sosem, posypujemy pieprzem, pietruszką i układamy kawałki sera.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s