Tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi.


Wilgotny, czekoladowy tort z bitą śmietaną i powidłami śliwkowymi.

tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi

Przepis zmodyfikowany, zaczerpnięty z strony mojewypieki.com 

Składniki:

Biszkopt: (21cm)

  • 5 jajek
  • 140g cukru
  • 100g mąki pszennej tortowej
  • 50g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju

Masa:

 

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50g startej gorzkiej czekolady
  • 2 op. usztywniacza do śmietany (fix)

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 50g startej gorzkiej czekolady do oprószenia boków
  • 50-100 ml zaparzonej mocnej kawy

Polewa czekoladowa: (najlepsza)

  • 60g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki kakao

 

tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi

Wykonanie:

Białka ubijamy z cukrem na pianę, dodajemy żółtka i ubijamy do powstania gęstej, puszystej piany. Następnie dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem od pieczenia. Na końcu delikatnie mieszamy i dodajemy olej. Ciasto przekładamy do okrągłej foremki. Pieczemy 30-40min w 180C. Po upieczeniu rzucamy ciastem i studzimy. Zimny biszkopt przekrawamy na 3 równe części.

Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy usztywniacz i startą czekoladę. Odkładamy 5-6 łyżek śmietany na posmarowanie boków tortów.

Pierwszy blat nasączamy kawą, smarujemy połową powideł i połową śmietany. Wyrównujemy szpatułką śmietanę i nakładamy 2 blat. Te same czynności powtarzamy jeszcze raz i nakładamy 3 blat. Boki tortu smarujemy odłożoną śmietaną i posypujemy startą czekoladą.

Masło rozpuszczamy i dodajemy cukier, śmietanę i kakao. Całość zagotowujmy. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody i dodajemy do polewy. Polewę czekoladową dokładnie mieszamy i studzimy. Wystudzoną, gęstniejącą polewą smarujemy wierzch tortu.

Gotowy tort przechowujemy w chłodnym miejscu.

 

Advertisements

One thought on “Tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s