Chleb z słodem i cebulką


Chleb z dodatkiem wysłodzin jęczmiennych i prażonej cebulki.

Chleb z słodem i cebulką

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 250g wysłodzin jęczmiennych/młóta (słód pozostały po procesie filtracji piwa)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 5 ziaren jałowca (rozgniecionych)
  • 30g świeżych drożdży
  • 250ml mleka
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100ml kefiru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka miodu

Wykonanie:

Mleko i wodę podgrzewamy, dodajemy cukier i pokruszone drożdże. Odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na złoty kolor.

Mąkę przesiewamy, dodajemy wysłodziny, kefir i zaczyn. Mieszamy i dodajemy jeszcze olej, sól, jałowiec i połowę podsmażonej cebuli. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz. Po tym czasie ciasto delikatnie zagniatamy ponownie i przekładamy do foremki (keksówki) na 20 min. Pozostałą cebulę podgrzewamy i dodajemy miód. Chleb pieczemy w 220C przez 20 min a następnie smarujemy wierzch cebulą z miodem i pieczemy kolejne 10 min.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s