Pieczony kurczak na warzywach


kurczak pieczony na warzywach

Składniki:

  • 1,5-2 kg świeży kurczak
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 5 ziemniaków
  • gałązka rozmarynu
  • 3 główki czosnku
  • 2 cebule

Marynata:

  • sól
  • pieprz czarny
  • 3 łyżki oleju
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • 1 łyżka miodu
  • majeranek
  • czosnek granulowany

kurczak pieczony na warzywach

Wykonanie:

Wszystkie składniki marynaty mieszamy i smarujemy nią kurczaka. Odkładamy w chłodne miejsce na min. 30 min.

Marchewkę, pietruszkę obieramy i kroimy w grube słupki. Cebulę i ziemniaki kroimy na ćwiartki a czosnek obieramy i przekrawamy na pół.

Na spodzie brytfanny układamy marchewki i pietruszkę ( układamy w kratkę tworząc „stelaż”). Na tym układamy kurczaka i z boku dokładamy pozostałe składniki. Przykrywamy pokrywką/folią i pieczemy 45 min w 200C. Następnie ściągamy przykrycie i pieczemy kolejne 20-30 min (czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka). Po upieczeniu odkładamy mięso na 10 min. Mięso kroimy na porcje, pieczone warzywa odkładamy a powstały z pieczenia sos zagęszczamy mąką lub śmietaną.

kurczak pieczony na warzywach

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s