Sernik na spodzie brownie


Zwarty i mocno czekoladowy sernik na spodzie brownie.

Sernik na spodzie brownie

Przepis: www.mojewypieki.com

Składniki: (forma o śr. 23cm)

Spód brownie:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 115 g masła
  • 1 szkl. cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 115 g mąki pszennej

Masa serowa:

  • 750 g sera twarogowego śmietankowego
  • 3 jajka
  • 2 białka
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g posiekanego gorzkiej czekolady

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła

Sernik na spodzie brownie

Wykonanie:

Masło i czekoladę rozpuszczamy w małym garnku, mieszamy do momentu powstania gęstego sosu, a następnie studzimy. Jajka (bez rozdzielania) ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodajemy sos czekoladowy i mieszamy do połączenia. Przesiewamy mąkę i dodajemy ekstrakt. Mieszamy do połączenia składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy 25 min w 180C.

Ser mielimy 2-krotnie i ucieramy z jajkami i cukrem. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy, kremówkę i czekoladę. Mieszamy do połączenia składników. Masę serową wlewamy na ciepły spód czekoladowy.

Do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne/formę metalową z wrzącą wodą. Ciasto wkładamy 1 poziom wyżej (nad wodą) i pieczemy 1,5 godz w 130C. Ciasto na wierzchu powinno być ścięte.

Sernik studzimy i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godz (najlepiej całą noc).

Składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy do powstania jednolitej polewy. Zimny sernik polewamy czekoladą i schładzamy.

Sernik na spodzie brownie

2 thoughts on “Sernik na spodzie brownie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s