Ciabatta


Szybka, chrupiąca ciabatta z płatkami owsianymi i dodatkami

Ciabatta
Przepis na chlebki :kwestiasmaku.com

Składniki:

Ciasto: 4 sztuki

  • 600 ml mąki pszennej
  • 150 ml płatków owsianych (rozdrobnionych na „mąkę”)
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 ml letniej wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 35g drożdży świeżych
  • czarnuszka (do posypania na wierzchu)

Dodatki:

  • rukola
  • majonez
  • czosnek
  • salami
  • pomidor
  • mozzarella

Ciabatta

Wykonanie:

Płatki owsianej zalewamy letnią wodą, dodajemy drożdże, oliwę i miód. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 min.

Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn i na końcu sól. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 1 godz do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na 4 części i próbujemy uformować podłużną kształt na papierze do pieczenia (Ciasto jest bardzo rzadkie i mocno klejące, ale nie należy dosypywać mąki). Ciasto odstawiamy na 10-15 min do podrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 240C. Chlebki posypujemy czarnuszką i pieczemy 15 min w 240C a potem 15 min w 170C. Po upieczeniu studzimy.

Gotowe chlebki przekrawamy i jedną część smarujemy majonezem a na drugą układamy mozzarellę. Połówkę z mozzarellą wkładamy na 5 min do piekarnika na najwyższy poziom pod grzałkę.Drugą połówkę (z majonezem) posypujemy startym czosnkiem, układamy rukolę, pomidora i salami.Przykrywamy drugą częścią z rozpuszczoną mozzarellą.

CiabattaCiabatta

2 thoughts on “Ciabatta

  1. Pingback: Kolorowe kanapki | My dishes and sweets

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s