Domowa tortilla z kurczakiem


Domowa tortilla z ulubionymi dodatkami i sosami.

tortilla

Składniki:

Ciasto:

  • 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szkl. wrzącej wody
  • 2,5 łyżki masła
  • 2,5 łyżki smalcu

Dodatkowo:

  • Rukola
  • pomidor
  • czerwona papryka
  • czerwona cebula
  • marchewka
  • zielony ogórek
  • filet z kurczaka
  • sól, pieprz, czosnek, słodka papryka, ostra papryka, cynamon, kumin
  • sos czosnkowy (majonez, śmietana 18%, czosnek, pieprz, sól)
  • sos chilli (4 łyżki ketchupu, słodki sos chilli)

tortilla

Wykonanie:

Do wrzątku dodajemy masło i smalec i rozpuszczamy. Następnie wlewamy do przesianej mąki z solą i proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, porcjujemy na kulki (około 9 szt) i odstawiamy na 20 min aby ciasto odpoczęło. Następnie ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i wykrawamy okrąg. W międzyczasie nagrzewamy patelnię i pieczemy placki po 30-40 sek. z każdej strony. Upieczony placek wkładamy do torebki foliowej lub przykrywamy folią aluminiową (zapobiega to wysychaniu placka i utrzymujemy wilgoć).

Filet z kurczaka kroimy w paski i przyprawiamy: solą, pieprzem, czosnkiem, słodką papryką, ostrą papryką, cynamonem i kuminem. Odstawiamy na 30 min.

Warzywa kroimy wg uznania w plastry/słupki. Przygotowujemy sosy z podanych składników.

Kurczaka smażymy na rumiany kolor. Tortille podgrzewamy  przez chwilę na patelni, (skrapiamy je wodą aby zmiękły). Gotowy placek smarujemy sosami, nakładamy sałatę, warzywa i zwijamy w rulon.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s