Croquembouche


croquembouche

Przepis z strony: mojewypieki.com

Składniki:

Profiterolki:

  • 500 ml wody
  • 250 g masła/margaryny
  • 8 jajek
  • 2 szkl. mąki pszennej

Crème pâtissière:

  • 600 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru waniliowego
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej

Karmel:

  • 1 szkl. cukru
  • 1/4 szkl. wody

croquembouche

Wykonanie:

Ptysie:

W garnku zagotowujemy wodę z margaryną. Do gotującej wody dodajemy mąkę i intensywnie mieszamy drewnianą łyżką. Mieszamy do momentu gdy ciasto odchodzi od ścianek i zmieni odcień. Studzimy.

Ciasto miksujemy z jajkami (stopniowo) do otrzymania gładkiej konsystencji. Ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy w dużych odstępach porcje ciasta. Pieczemy 25 min w 200C. Studzimy. Ciasto można przechowywać w szczelnym pojemniku kilka dni.

Krem:

Mleko zagotowujemy, odstawiamy.

Cukier ucieramy z żółtkami na puszystą, białą masę. Następnie dodajemy mąki i mieszamy do połączenia składników. Gotową masę wlewamy do gorącego mleka i mieszamy intensywnie. Całość zagotowujemy i podgrzewamy około 1 min do zagęszczenia. Gotowy krem przekładamy do naczynia, przykrywamy folią i studzimy a następnie przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Wieża:

Z tektury robimy stożek, owijamy folią aluminiową.

Ptysie nadziewamy za pomocą szprycy kremem.

W garnku z grubym dnem umieszczamy wodę i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu (nie mieszamy!!) Karmel jest gotowy gdy ma jasno-bursztynowy kolor.

Nadziane ptysie maczamy (boki którymi styka się z kolejnym) w karmelu i układamy w wieżę (zaczynając od dołu, dookoła stożka). Po sklejeniu wieży, zanurzamy widelec w karmelu i robimy „nitki” dookoła wieży.

Uwagi:

  • łatwo o poparzenie gorącym karmelem
  • karmelowe nitki pod wpływem wilgoci szybko rozpuszczają się
  • tekturowy stelaż z folią można ostrożnie wyłożyć, pozostawiające samą wieżę.

ptysie

Advertisements

One thought on “Croquembouche

  1. Pingback: Pieczone pączki | My dishes and sweets

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s