Czekoladowo-śmietankowy tort z frużeliną wiśniową


czekoladowo-śmietankowy tort z frużeliną wiśniową

Składniki:

Biszkopt kakaowy (23-24cm):

  • 5 jajek
  • ¾ szkl. cukru
  • 2/3 szkl mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szkl kakao

Frużelina:

  • 300g drylowanych wiśni
  • 300 ml soku wiśniowego (pozostałego z odsączenia wiśni) lub więcej
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Masa śmietankowa:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 usztywniacze do śmietany lub żelatyna
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Polewa czekoladowa:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 40g masła

Dekoracje:

  • 100g czekolady (na literki/cyferki/listki itp)
  • odrobina złotego barwnika spożywczego
  • złote perełki

czekoladowo-śmietankowy tort z frużeliną wiśniową

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę. Następnie dodajemy żółtka i porcjami cukier. Całość ubijamy do otrzymania puszystej konsystencji. Do ubitej masy przesiewamy mąkę i kakao. Mieszamy delikatnie do połączenia składników i przelewamy do formy. Pieczemy 35-40 min w 170C.

Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i upuszczamy na podłogę. Później odstawiamy do wystygnięcia.

Frużelina:

Zagotowujemy sok z wiśni (odlewamy 1/4 szkl) z sokiem z cytryny. W 1/4 szkl. soku rozpuszczamy skrobię. Do gorącego soku dodajemy rozpuszczoną skrobie i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Dodajemy wiśnie i podgrzewamy do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Gotową frużelinę studzimy. 

Dekoracje:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Z papieru do pieczenia robimy rożek, wlewamy czekoladę, odcinamy końcówkę i na papierze do pieczenia robimy dowolne dekoracje. Czekoladą możemy zalać foremki (listki). Gotowe dekoracje odkładamy do zastygnięcia.

Odrobinę brokatu spożywczego rozpuszczamy w kropli wody i za pomocą pędzelka malujemy literki.

Śmietanka:

Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z usztywniaczami i cukrem waniliowym.

Polewa czekoladowa:

Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.

 Tort:

Biszkopty przekrawamy na 3 części. Każdy z blatów nasączamy sokiem z wiśni lub wiśniówką. Pierwszy blat przekładamy na paterę, nakładamy porcję frużeliny i rozsmarowujemy, następnie nakładamy porcję śmietany, wyrównujemy i nakładamy kolejny blat. To samo robimy z 2 blatem. Pozostałą śmietaną wyrównujemy boki i zostawiamy do dekoracji. Wierzch tortu i boki smarujemy polewą czekoladową. Dekorujemy perełkami i wcześniej przygotowanymi dekoracjami czekoladowymi. Zastygniętą czekoladę na bokach dekorujemy (za pomocą pędzelka) brokatem. Tort schładzamy. 

czekoladowo-śmietankowy tort z frużeliną wiśniową

Advertisements

3 thoughts on “Czekoladowo-śmietankowy tort z frużeliną wiśniową

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s